25 Ocak 2012 Çarşamba

Yazmayacaktım Yazmayacaktım! Dayanamadım

İnsan Kaynakları ile ilgilenen herkesin mutlaka bir yerlerde savurduğu fikirleri vardır Mobbing hakkında. İş hayatının içinde defalarca maruz kaldığımız bilerek ya da bilmeyerek defalarca başkalarını mazur bıraktığımız elle tutulmaz,  gözle görüşür, yürekte hissedilir hadiseler bütünüdür Mobbing! Bir şeyler yazasım yoktu konu hakkında ama dayanamadım, duramadım.

Özgür ansiklopedi Wikipedia şöyle tanımlamış bu kavramı; bir grup insanın bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması. Latince kökenli sözcük; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. Özellikle hiyerarşik yapılanmış gruplarda ve kontrolin zayıf olduğu örgütlerde, gücü elinde bulunduran diğerlerine psikolojik yollardan uzun süreli sistematik baskı uygulamasıdır. Son dönemlerde sosyoloji ve hukuk başta olmak üzere çeşitli alanlarda disiplinlerarası çalışılan bir konu haline gelmiştir.




Mobbing kavramı öncelikle çocuklar arası zorbalık, çocuk kavgaları vb. şekillerde tanımlanırken 1950'li yıllarda şirketlerde, çalışanlar arasında da var olan bir kavram olduğu fark edilmiştir. 


Birçok kişinin işten ayrılmasına, kalıp çalışmak mecburiyetinde olanların ise son derece huzursuz, mutsuz şekillerde çalışmasına sebep olan bu lanet duyguyu hepimiz her gün defalarca yaşıyoruz.


Bana göre hepimizin en çok maruz kaldığı mobbing 'gözle taciz' Şöyle sakince bir arkanıza yaslanın ve üzerinizdeki 'delici' bakışları gözlemleyin. Nasılda temiz düşünceler geçiyor değil mi o anda yöneticinizin ya da çalışma arkadaşınızın aklından sizin hakkınızda! :)


Kapı arası küçük kumpaslar, delici bakışlar, minik-şirin-tatlı-sevimli (!) laf dokundurmalar vs.




Bana sorarsanız mobbingi yöneticilerden ziyade çalışma arkadaşları birbirine uyguluyor. Kaçımız, patronumuz ya da yöneticimiz yüzünden kaçımız yan masadaki, arka sıradaki çalışma arkadaşımız yüzünden sabahları ayakları geri geri giderek işe gidiyor düşünsenize... Evet alacağım cevabın hiç azımsanmayacak.


Bugüne kadar çalıştığım tüm şirketlerde ne yazık ki gözlemledim bu kavramı. Bu konuda çok umutlu konuşamıyorum ne yazık ki insanlarda bu garip bitmek tükenmek bilinmez Ego var olduğu müddetçe ömür biter mobbing bitmez.

1 yorum:

  1. Çok doğru, mobbing bugün artık her işyerinde var, en sık karşılaşılan mobbing çeşidi ise, yöneticinizin sorumluluğunuzda olan bir işi sizinle aynı pozisyonda olan başka bir çalışma arkadaşınıza vermesi ve bunu sizin hiç haberiniz olmadan yapmasıdır...;))

    YanıtlaSil