25 Ocak 2012 Çarşamba

Kopi-Pes Mülakatlar Pes Ettirdi Artık

Epeydir bu işin içindeyim. İçinde olmadığım zamanlarda da uzaktan da olsa takip etmeye çalışırdım. Hep derim yine diyorum bana göre IK'nın en önemli adımlarından biridir işe alım.

Zordur ve bana göre biraz kişisel yetenek gerektirir. Her şey öğrenilmez bazı şeyler zaten vardır ve geliştirilir. Sesi güzel olmayan bir insana nota öğretin, müziğin kompedanı olur ama çıkıp şarkı söyleyemez zaten de söylemesin mümkünse.

İşe alım için de işte birazcık bu durum gerekli, doğuştan bu konuda yetenekli olmak. Kimse anasının karşından işe alımcı olarak doğmaz bunun farkındayım ama kişilik tahlili, gözlerdeki o enerjiyi hissetmek vb durumlar biraz genetik gibi geliyor bana. Yetenekli insanlarda bu durum geliştirilirse tadından yenmez.

Nasıl geliştirilir? Araştırarak, Türkiye ve dünyada neler yapılıyor inceleyerek, konu hakkında bilgi edinerek, kitap okuyup dağarcık geliştirilerek vs.

Ama artık mülakatlarda 5 yıl sonra neredesiniz sorusunu duyunca 'kesinlikle sizin olmadığınız bir şirkette' diyip fıyın oradan arkadaşlar. Şaka bir yana ama biraz gelişsek, biraz yol alsak. Eskiden kopsak bilişimden faydalansak, araştırsak hiç fena olmaz.

1 yorum:

  1. "5 yıl sonra neredesiniz" sorusunu direk sormak bence de doğru değil ancak sorunun amacı adayın ilerideki kariyer beklentisini öğrenebilmek. Ne yapmak istiyor gerçekten, bu iş için heyecanlı mı, ne istediğini biliyor mu, ileride de bu işte mi devam etmek ve yükselmek istiyor? Bunları öğrenebilmek için bu soru gerekli ama bence de bu şekliyle değil. İşe alımcı kendi sorularını oluşturabilmeli bence, dediğiniz gibi genetik&kişisel özellikleriyle bunu yapabilme yeteneğine sahip olmalı. Her mülakatın amacı aynı sonuçta, sonuca ulaşmak için soruların şekli değişebilir evet, ama ulaşmak istediğimiz nokta hepimiz için aynı: Doğru işe doğru adayı yerleştirebilmek...

    YanıtlaSil