Bir süredir dillerden düşmüyor bu kavramlar x kuşağı y kuşağı hatta yavaş yavaş z kuşağını da duymaya başladık. İş görüşmelerinden tutun da eğitimlere kadar her yerde kuşak kuşak kuşak…
Nedir bu kuşaklar zaman neleri değiştirmiş bir Y kuşağı olarak neymiş bizim özelliklerimizi neymiş iş hayatından beklentilerimizi X kuşağına yetip de bize yetmeyen neymiş… Y kuşağı zaten 1980-2000 yılları arasını kapsarken ne ara türemiş bu Z kuşağı… Çekilelim yoldam Z kuşağı geliyor hadi bakalım şu kuşaklar neymiş ne değilmiş bir göz atalım. Önce doğum yılım gereği dahil olduğum Y kuşağından başlayayım dedim ;
Dediğimiz gibi 1980-2000 yılları arası doğmuş olmak Y kuşağına dahil olmak için birincil şartımız efendim, çok kanallı televizyon ve internet çocuklarıyız, sabırsızız, yokluk duygumuz yok, sanal görüşmeleri yüzyüze görüşmelere tercih ediyoruz, iş değiştirmekten korkmuyoruz X kuşağı gibi aynı fabrikada 40 yıl çalışma hedeflerimiz yok, hemencecik yönetici olmak istiyoruz, aile ilişkilerine önem veriyoruz evden işleri yürütme taraftarıyız bir çoğumuz, yaratıcılığa uygun ortamları tercih ediyoruz, hızlı karar veriyoruz ve bir çoğumuzun işsiz kalma gibi bir korkusu yok mezun olur olmaz en geç 6 ay içinde iş bulabileceğimizi düşünüyoruz. Kendine güvenen bir kuşağız gibi duruyor şu tariflere bakılınca…
CISCO’nun Amerika’da ‘55 Bin Tüketici’ Üzerindeki Araştırması Y Kuşağı için neler diyor bakalım ;- Yüzde 50’sinden fazlası bir web kamerasına sahip.
- Yüzde 20’si YouTube’u günde birkaç kere ziyaret ediyor.
- Yüzde 97’si mobil telefon kullanıyor
- Yaklaşık yüzde 40’ı bir finansal danışmanla video aracılığıyla görüşmeye sıcak bakıyor.
- Bir veya iki önceki neslin mensuplarına kıyasla finansal konularda blog ya da forumlarda dört kat daha fazla görüş belirtiyor.
- Yüzde 40’ı web tabanlı kişisel finansal yönetim (PFM) araçları kullanıyor.
- Yüzde 33’ten fazlası, bankaları profesyonel danışmanlık hizmetleri konusunda öncelikli kanalları olarak görüyor
- Yüzde 85’i mevcut finansal servis sağlayıcılarından orta ve yüksek derecede memnun.
- Üçte birinden fazlası finansal konularda desteğe ihtiyaç duyuyor.
- Bir veya iki önceki neslin mensuplarına kıyasla finansal konularda arkadaş ve aile tavsiyelerine üç kat daha fazla değer veriyor.
Peki Türkiye’de durum ne TUİK araştırmalarına bakalım bir de ;
- Genç nüfusu fazla olan Türkiye’de, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 20-24 yaş arasında ortalama 7 milyon kişi var.
- Bunların yaklaşık 2 milyon 300 bini ise çalışıyor.
- Üniversite öğrencileri çıkarıldığında ise 3 milyonu aşan bir işgücü potansiyeli var.
- Bu potansiyel içinde 650 bin kişi ise iş aradığı halde bulamıyor ve işsiz kategorisinde yer alıyor.
Ama benim asıl merak ettiğim şu Z kuşağı 2003 sonrası doğmuş bu yavrucaklardan ne bekleniyor iş hayatında… Evet bakalım çılgın Z kuşağına, bu konunun ekstradan ilgimi çekmesinin sebebi aslında çok net evimde ki 8 yaşında ki minik velet! Evet evet şöyle bir bakıyorumda cidden ÇEKİLİN YOLDAN Z KUŞAĞI GELİYOR….. : )
İnternette gezinirken rastladığım bir haber bu kuşak hakkında epey fikir veriyor aslında bize İngiltere’de 3 yaşında ki minik Jack annesinin Ebay şifresinin açık olmasını fırsat bilip 26 bin TL karşılığında bir arabayı satın alıvermiş. Annesi oğlunun bilgisayar kullandığını ama bir araba satın alacağı aklıma bile gelmezdi demiş neyse ki Jack’in babası ilgililerle görüşerek olayı tatlıya bağlamış gerçi çılgın Jack yine bulur bir yolunu alır kendine bir araba : ) Z kuşağını Jetgiller gibi bir hayatın bekleyeceği tahmin ediliyor coğrafi sınır kavramları olmayacak çoğu çok genç yaşlarda yalnız yaşamayı tercih edecekler tam bir teknoloji adamı olacaklar Batı’ya uyumları diğer kuşaklara göre çok daha kolay olacak komplekssiz ve sabırsız olacaklar.
Peki gelelim olmazsa olmaz X kuşağına, ablalar ağabeyler kuşağına : ) Bunlarda 1980 öncesi doğanlar kimiler kayıp kuşak falan deniyor ama yok öyle bir şey… Kimileri kendini demode bulsalar dahi bizlerin öncüleri onlar hem geriden gelen çılgın Z’leri düşününce bir önce ki kuşağa bir şey demeye dilim varmıyor… : )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder