26 Mayıs 2011 Perşembe

İnsan Kaynaklarının Yeni Yolculuğu

Çok değil belki de on sene önce insan kaynakları denildiği zaman insanlar boş gözlerle birbirlerine bakıyordu ne ki acaba bu insan kaynakları diye… biraz derin düşünenler insan kaynağı cümlesini çözümlüyorlardı az da olsa evet insan kaynağı yaratılan bir mecra olmalı burası…
Personel yönetimi, personel müdürlüğü vardı o dönemlerde,  personel müdürü görüşmeleri yapar işe alır evraklarını ücretini hesaplar bordro düzenler bizde ona personel müdürü deriz
Zaman içinde değişen ve gelişen dünyada her şey olduğu gibi bu kavramda da değişiklikler baş göstermeye başladı globalleşen dünyada  şirketler dünyaya yeni sistemleri ile ışık tutmaya başladı… Yeni kelimeler duymaya başladık performans, çalışan memnuniyeti, kariyer planları vs derken baktık ki insan kaynakları ufak çaplı firmalarda bile karşımıza çıkmaya başladı.
Biraz geçmişi kurcalayınca personel yönetiminden insan kaynaklarına geçisin ilk adımları dünya devi Unilever’ de atılmıştı. Dönemin personel yönetiminde ki isimler bugün IK konusunda karşısında önümüzü iliklediğimiz kıymetli paylaşımlarına her daim ihtiyaç duyduğumuz insan kaynakları guruları halini aldılar.
Şu sıralar yine bu dev, IK konusunda yepyeni bir yapılanma içine girmiş durumda…  Bu aslında şirketin global merkezi Hollanda’dan başlayıp Güney Afrika ve İngiltere’de de uygulanan bir yapılanma. Bu değişim yönetiminin tepesinde ki isim de Unilever Türkiye’nin İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Lennard Boogaard.
Şirket, uzun görüşmelerin ardından nihai kararını vererek IK departmanını outsource etti ve bu yolda kendilerine iş ortağı olarak Acceture firmasını seçtiler.
Acceture ilk olarak Unilever’in üzerinden bordrolama ve belli düzeye kadar ki personel alımı ve mülakatları aldı.
Artık şirkette HRBP denilen şirketin insan kaynakları iş ortakları var. Şu anda birden çok kişi bu unvan altında bölüm yöneticilerine butik danışmanlık hizmeti sunuyor.
İşin özü dünya devi Unilever ülkemizde insan kaynaklarının öncüsüydü ve şimdi bu yepyeni atılımla eminim ki yine bir çok şirkete ön ayak olacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder